Duurzaamheid 0 Comments

5 Projectinrichting tips – Milieubewust zijn op kantoor

Ook op kantoor is het mogelijk om duurzaam te werken. Op verschillende manieren kun je besparen op verbruik en geld. En zo bijdragen aan een schoner milieu. We hebben een paar onderdelen van het kantoorleven op een rijtje gezet die verbetering kunnen gebruiken. Met deze zaken kun je rekening houden voor je projectinrichting.

Kantoor benodigdheden

Ga bewust om met kantoorartikelen
De achterkant van gebruikt papier kun je herbruiken als kladpapier. Kies daarnaast voor kringlooppapier met een keurmerk van FSC. Je bespaart hierdoor niet alleen geld, maar je draagt bij aan het bossen beheer wereldwijd. Steeds meer kantoorartikelen zoals pennen en nietmachine’s worden op milieuvriendelijke wijze gemaakt.

Koffiemokken in plaats van wegwerpbekers
De handige plastic wegwerpbekers zijn funest voor het milieu. Kies liever voor gepersonaliseerde mokken. Zo verminder je de CO2 afdruk van je bedrijf op jaarbasis enorm.

Reizen naar kantoor

Duurzaam vervoer van en naar kantoor
Stap bijvoorbeeld op de fiets. Kies voor het openbaar vervoer of misschien wel carpoolen met je collega’s. Af en toe je auto laten staan is niet erg. Het bespaart je zelfs behoorlijk wat aan brandstofkosten.

Ontmoedig het gebruik van lease-auto’s
Hoewel lease-auto’s makkelijk in gebruik zijn is het ook in dit geval beter om te kiezen voor fietsprogramma’s. Heb je toch de voorkeur voor een lease-auto? Maak dan de overstap naar een hybride of elektrisch model.

Projectinrichting

Duurzaam kantoormeubilair
Het beste moment om te kiezen voor meubilair met een keurmerk is wanneer het aan vervanging toe is. De materialen die gebruikt worden in deze Milieukeur producten zijn minder belastend op de aarde. Traditionele kantoormeubelen werden niet altijd op bewuste wijze geproduceerd.

Groen op kantoor doet het goed
Het is inmiddels een bekend gegeven dat planten en meer groene kleuren stimulerend werken op kantoren. Het is goed voor productiviteit en zorgt voor meer zuurstof in de lucht. Ook wordt de lucht dankzij planten gezuiverd.

Energie besparing

Spaar- of LED lampen
Het is interessant om de ontwikkelingen op het gebied van energiebesparing te volgen. Je kunt op kantoor besparen op zowel het verbruik van verlichting, elektriciteit en verwarming. Introduceer spaar- of LED lampen en kies desgewenst voor zogenaamde daglichtlampen. Daglichtlampen werken productieverhogend en dragen bij aan een betere gezondheid.

Energiezuinige elektronica
Bij het aanschaffen van producten zoals printers en computers kun je het beste kiezen voor apparatuur met een GEEA- of Energystar label. Deze apparaten zijn voorzien van ‘powermanagement’. Dit houdt in dat ze energiezuinig zijn. Hou ook rekening met de verschillende printer soorten. Een inktjet printen verbruikt ruim 40% minder energie dan een laserprinter. Kies altijd voor printers met losse toners en inktpatronen. Zo kun je een kleur vervangen wanneer het echt nodig is en gooi je geen halfvolle cartridges weg.

Bewustwording bij medewerkers

Betrek je collega’s en medewerkers
Het heeft weinig nut om in je eentje duurzaam te werken. Betrek daarom je collega’s en medewerkers in de doelen die je hebt gesteld om milieubewuster te werken. Door alle neuzen dezelfde kant op te zetten bereik je in korte tijd veel meer.

Introduceer afvalscheiding
Het is op kantoor natuurlijk ook mogelijk om aan afvalscheiding te doen. Zet aparte afvalbakken neer voor papier, karton, inktpatronen en overig afval. Er zijn bedrijven die specialiseren in het afhalen van gebruikte cartridges. Afvalscheiding heeft een positief effect op het milieu en het is een kleine moeite om het kantoor hierin te betrekken.

Bron: www.woutmonseurs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *