Milieu 0 Comments

Hoe lang kun je rijden met een elektrische auto?

Hoe lang kun je rijden met een elektrische auto?

 

Steeds meer mensen nemen een elektrische auto of e scooter. In 2019 was de meest verkochte auto zelfs een Tesla model 3 en dat is uitzonderlijk. Nog niet eerder was een elektrische auto de bestverkochte auto van een specifiek jaar in Nederland. Elektrische auto’s worden dus steeds populairder en zo te zien ben jij ook geïnteresseerd. Maar waar let je op bij de aanschaf van een elektrische auto?

 

Wat is de actieradius?

Actieradius is een belangrijk begrip bij elektrische auto’s. De actieradius is het bereik waarmee een elektrische auto een bepaalde afstand kan afleggen wanneer de auto volledig opgeladen is. Dit is dus de afstand die een auto kan afleggen totdat de auto opnieuw moet worden opgeladen. Dit is een groot verschil met een benzine of dieselauto. Wanneer de tank leeg is wordt er gemakkelijk bijgetankt. Wanneer de batterij leeg is van een elektrische auto moet de batterij vervangen worden of moet de auto worden opgeladen. Het tweede komt tegenwoordig het meeste voor. Het gemiddelde bereik van een elektrische auto in de middenklasse is 250 kilometer.

 

Auto’s uit de hogere segmenten zoals de Jaguar I-Pace rijdt langer op een volle accu. Een Jaguar I-Pace rijdt namelijk 470 kilometer met een volle accu. Dat is dus bijna twee keer zoveel dan de gemiddelde middenklasser.

 

Hoe zit het met opladen?

Wanneer de auto leeg is moet de auto opnieuw worden opgeladen. In Nederland zijn daar genoeg mogelijkheden voor. In Nederland zijn namelijk ruim 53.000 oplaadpunten en 1000 snelladers. Dit is ontzettend veel vergeleken het aantal tankstations in Nederland. Dit zijn er namelijk ruim 4000. Het opladen van een elektrische auto hoeft niet lang te duren. Bij elektrische auto’s gaat dit gemiddeld binnen 2 uur. Ook zijn er merken en modellen die er langer over doen om op te laden. Dit ligt aan de grootte van de accu. Een grotere accu doet er immers langer over om volledig opgeladen te worden.

 

Wanneer je de Jaguar I-Pace als voorbeeld neemt, zie je dat het opladen ook langer duurt wanneer de accu groter is. Deze auto met een actieradius van 470 kilometer wordt dan ook binnen 6 uur opgeladen in plaats van twee uur. Wel kan een snellader 100 kilometer actieradius toevoegen binnen 15 minuten.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *