Uncategorized 0 Comments

How to: het verpotten van je planten

Voor planten kan het na enige groei te krap worden in de pot of bak. Dit is hét moment om je planten te gaan verpotten! Zie het een beetje als een kind dat te groot wordt voor zijn of haar bed. Voor echte plantenliefhebbers is verpotten een hartstikke leuke bezigheid. Lekker met je handen in de grond en met je planten bezig zijn. Het resultaat na het verpotten mag er ook zijn! Je plant wordt namelijk veel gezonder en mooier. Weet je nog niet goed hoe je het verpotten aan moet pakken? Lees dan vooral deze blog. 

 

Wanneer verpot je je plant?

In de winter heeft je plant waarschijnlijk iets van een kleine winterslaap gehouden, want hierna komen de planten in de lente weer tot leven. In de lente groeien je planten dan waarschijnlijk ook uit hun planten en bakken, wat het een goed moment maakt om de planten te gaan verpotten. Extra ruimte voor de plant zal ervoor zorgen dat je plant een echte groeispurt krijgt! In andere seizoenen kun je natuurlijk ook je planten verpotten als het nodig is. In de winter is het echter niet aan te raden, omdat het voor de plant lastig kan zijn om te herstellen als je de wortels beschadigt. 

 

Hoe vaak moet je een plant verpotten?

Zoals hiervoor vermeld is het voorjaar inderdaad een ideale tijd om je plant te verpotten, maar voel je niet genoodzaakt dit dan ook perse te doen. Echt alleen planten die uit hun pot groeien, hebben extra ruimte nodig. Ook als je een plant net in een tuincentrum gekocht hebt, is het aan te raden om deze te verpotten. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat een plant een flinke groei heeft doorgemaakt en eigenlijk verpot moet worden, maar je niet wilt dat de plant nog verder groeit. In dit geval kun je de plant ook in dezelfde pot verpotten. Je wilt natuurlijk niet dat de wortels verstikken door een te kleine pot, dus hier is het belangrijk dat je de plant even uit de pot haalt en dan een deel van de aarde verwijdert. Hierna kun je de plant met verse potgrond weer terugzetten in de pot. Hierdoor heeft de plant meer ruimte en nieuwe voedingsstoffen om de wortels te laten groeien, zonder dat de plant zelf heel veel zal groeien! 

 

Voordat je je planten kan gaan verpotten, moet je natuurlijk wel planten hebben. Kijk voor heel veel inspiratie op de blog van plantenpraat.nl! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *