Duurzaamheid 0 Comments

Samen met buurtgenoten duurzaam met zonne-energie

Meer dan ooit is het produceren en gebruik van duurzame energie op dit moment belangrijk. In een noodvaart heeft de wereld in de afgelopen honderd á 150 jaar fossiele brandstoffen gebruikt. Niet alleen raken deze langzaam op, ze hebben ook een erg slechte invloed op het milieu en leiden tot klimaatveranderingen.

De Europese Unie heeft zich ten doel gesteld om in 2020 voor tenminste 20% van de energievoorziening groen te zijn. Nederland ligt hiervoor niet op koers en heeft dit voor eigen land bijgesteld naar 14%. Helaas lijkt ook dit een lastig haalbaar doel te zijn. Deels, omdat Nederland qua ligging en landschap meer moeite heeft groene energie te produceren, maar ook vanwege de eigen inzet.

Particulieren in Nederland kunnen een bijdrage leveren aan de overgang naar duurzame energie. Een interessant en voordelig project is dat van de regeling verlaagd tarief voor collectieve zonne-energieprojecten.

 

Regeling verlaagd tarief

Door zelf bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak van de woning te installeren, kan groene energie worden opgewekt dat direct gebruikt kan worden. Dit biedt een hoop voordelen. Niet alleen wordt er zo een bijdrage geleverd aan verduurzaming van het land, ook kan het een fikse geldbesparing opleveren. Energie die met de eigen zonnepanelen worden opgewekt is namelijk niet onderhevig aan energiebelasting, dat normaal gesproken een groot deel van de energiekosten beslaat.

Het is soms echter niet mogelijk of gewenst om zonnepanelen op het eigen dag te installeren. De regeling verlaagd tarief biedt hierbij een uitkomst. Samen met buurtgenoten wordt geprofiteerd van zonnepanelen die elders in de wijk op een groot dak zijn geïnstalleerd. Iedereen die aangesloten is bij het collectief ontvangt een deel groene energie en bespaart geld. Tot maximaal het eigen verbruik is er een vrijstelling van energiebelasting.

 

Voor wie is deze regeling?

Iedereen kan zich aansluiten bij een initiatief voor collectieve zonne-energie. Wel moet de leden binnen een bepaald gebied wonen, de zogenaamde postcoderoos. De naam postcoderoos slaat op het gebied van een aantal postcodes dat zich rondom de installatie van zonnepanelen bevindt. Iedereen binnen deze postcoderoos kan zich aansluiten bij het initiatief.

Soms wordt er ook gesproken over een postcoderups, omdat het inmiddels niet meer noodzakelijk is dat de installatie van zonnepanelen zich in het midden van het gebied bevindt. In de praktijk betekenen de twee woorden hetzelfde.

 

Wat is de besparing?

De exacte besparing hangt van verschillende factoren af, zoals de grootte van de installatie, het aantal deelnemers, het verbruik, maar ook simpelweg de hoeveelheid zon die de panelen in een jaar ontvangen.

Over het algemeen is er gedurende 15 jaar een besparing op de energierekening. Na de initiële investering voor de installatie zijn er dus minder vaste lasten voor de energievoorziening. In de 15 jaar wordt de investering bovendien volledig terugverdiend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *